Oštarije

9

Oštarije se nalaze na križanju željezničkih i cestovnih puteva zapadne Hrvatske u općini Josipdol. Pruga je izgrađena 1873. godine, a autocesta Zagreb-Split prolazi kroz Oštarije od 2005. godine. Od davne 1779. god. unutrašnjost Hrvatske s Jadranskim morem povezuje Jozefinska cesta (Karlovac – Josipdol – Brinje – Senj) koja prolazi u blizini Oštarija.

Jedno od zanimljivih i neistraženih naselja Općine Josipdol su svakako Oštarije.

Želite li posjetiti povijesne znamenitosti poput Marmontova mosta, pogledati gotičku crkvu koju je dao izgraditi Bernardin Frankopan, otkriti gdje su pronađeni zub slona i nosoroga i gdje još danas živi čovječja ribica?

 

Želite li doživjeti lingvističku avanturu, pokušajte otkriti što znače riječi; “misto”, “kuliko”,”letrika”, “tuliko” i najvažnija rečenica: “Nima se ča delat”- posjetite Oštarije.


OŠTARSKI GLAGOLJAŠI – ČUVARI KULTURNE BAŠTINE

Untitled-2Skupina djeluje u sklopu Dobrovoljnoga podupirajućeg društva „Sv. Ivan Pavao II“, a program učenja glagoljice  pod nazivom „Glagoljam“ uvršten je u kurikul naše mjesne osnovne škole i vrtića.

Osnovni je cilj škole njegovanje glagoljske pismenosti te učenje i dopisivanje na glagoljici putem interneta,  kako bi učenici u cijeloj  Hrvatskoj tijekom nastavne godine mogli upoznati glagoljsku azbuku.

Svima koji žele skrenuti s autoceste u Oštarije,  ponuditi će se okrijepa za dušu i  tijelo pod plaštem Gospe od Čudesa, ali i da čuju o bogatoj kulturnoj baštini  našega  kraja.

Oštarski glagoljaši su garancija da će se očuvati vrijedna glagoljaška baština kojom Oštarije i okolica obiluju jer glagoljica je najstarije hrvatsko pismo i trajni pečat hrvatske pismenosti.

Naučite glagoljicu jer je to prelijepi rukopis i duhovna veza s našom prošlošću i spona prema budućnosti koja  ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.


 

OŠTARIJSKI TAMBURAŠI

10Oštarijski tamburaši je grupa mladeži DVD-a Oštarije koji su započeli sviranje u Tamburaškom društvu. Zbog nemogućnosti rada tadašnjeg Tamburaškog društva tamburaši su postali  tamburaška sekcija DVD-a Oštarije.Trenutno u Oštarijama djeluju tri grupe tamburaša različitog uzrasta, a za njihov uspjeh najzaslužniji je prof. Đorđe Caribrodski.


 

MAČKARI

U Oštarijama se tradicionalno održavaju “Mačkari” gdje se uz čitanje optužnice spaljuje dežurni krivac “Lini Martin”. Optužnica je u desetercu u čakavačkom izričaju (uz malo pjesničke slobode) u kojoj su uglavnom opisane lokalne teme pa bi rekli

“Ča kemu ni jasno neka pita, a ki se najde u stihu neka muči.”


 

Zub slona i nosoroga i čovječja ribica

Zagorska Mrežnica je rijeka koja izvire kod sela Desmerice  i Ogulinskom Zagorju i skuplja se u umjetnom jezeru Sabljaci. Iz Sabljaka se tunelom odvodi do jezera Bukovnik i do HE Gojak, pa je njena voda preusmjerena u rijeku Dobru. Rijeka Mrežnica je, s druge strane ostala bez 40% svoga porječja. Blizu izvora Zagorske Mrežnice smjestilo se, još od 1486. godine, naselje Ogulinsko Zagorje. Iz izvora Zagorske Mrežnice danas se pitkom vodom snabdijeva najveći dio Ogulina.

Covjecja ribicaČista voda okolnih potoka i riječica stanište su riječnih rakova, i raznih vrsta riba. Najveće jezero je Šmitovo jezero. Prema legendi, kraj tog jezera je djevojku od zmaja spasio sveti Juraj, a otisak konjskog kopita sačuvan je na kamenu kraj jezera. Okolina je bogata spiljama a najpoznatija je Rupećica u kojoj je otkrivena čovječja ribica. Zbog gradnje HE Gojak, predviđena je izgradnja pregrade kod sela Sabljaci, kada je stvoreno umjetno jezero Sabljaci. Ovo je uzrokovalo presušivanje Zagorske Mrežnice u donjem toku.

U izvoru Zagorske Mrežnice pronađena je bogata podzemna fauna, poput podzemne špiljske spužvice, koja je rasprostranjena jedino u Ogulinskom kraju, kao i čovječje ribice te nekoliko vrsta račića. U izvoru su pronađeni ostaci rimske amfore te ostaci zuba slona i nosoroga.

 

Naselja: Oštarije, Belaj, Bužin, Čakovac, Gornje selo, Graba, Lug, Mala cesta, Manojlovići, Mihaljevići, Pavlović brdo, Ravnice, Stabarnica, Šegani, Šušnjevo selo, Uz vodu.

Prema popisu iz 2001. god. u Oštarijama je živjelo 1416 stanovnika u 484 kućanstva.

Share Button