O Josipdolu

unnamedPrema legendi, Josip II., car Svetog Rimskog Carstva i kralj hrvatski, sin Marije Terezije,  osobno se uvjerio u lošu povezanost Senja i zaleđa tako što je prelazeći Kapelu pored današnjega Josipdola pao s konja. Zato su mještani nazvali mjesto Josipdol. Bilo zbog toga, ili zbog vojnih potreba za boljim komunikacijama sa primorjem, na kraljev je nalog i trošak 1775. godine pokrenuta gradnja ceste pod vodstvom inženjerskog časnika Vinka Struppija, koju danas poznajemo pod nazivom Via Josephina tj. Jozefinska ili Josipova  cesta. Ona povezuje Karlovac i Senj, Središnju Hrvatsku sa morem.

Stariji naziv za mjesto Josipdol je Munjava, kako se i danas naziva veliki dio općine.

Josipdol se nalazi u središtu  Hrvatske u Ogulinsko-plaščansko-modruškoj udolini.  Oko njega je područje gustih šuma na obroncima Male Kapele. Iako administrativno spada pod Karlovačku županiju, mnogi ga smatraju najsjevernijem ličkim gradićem i srcem Hrvatske.

josipdol1Danas se središte Josipdola sastoji od tri glavne ulice nazvane prema gradovima do kojih vode: Karlovačka, Ogulinska, i Senjska ulica.

U sastavu općine su naselja: Carevo Polje, Cerovnik, Istočni Trojvrh, Josipdol, Modruš, Munjava, Munjava Modruška, Oštarije, Sabljaki Modruški, Salopeki Modruški, Skradnik, Trojvrh, Vajin Vrh, Vojnovac u kojima živi oko četiri tisuće stanovnika.

Pored Josipdola prolazi suvremena autocesta koja povezuje Srednju Europu s Jadranskim morem i zato je Josipdol pogodan za kraći odmor na putovanju, ali i kao odredište za odmor u miru i netaknutoj prirodi.

1Zbog plodne zemlje i pašnjaka, te povoljnih klimatskih uvjeta, najveći dio stanovništva se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Zadnjih se nekoliko godina stanovništvo sve više bavi raznim oblicima turizma, pogotovo lovnog. Razvoju turizma ide na ruku obnovljeni hotel “Josipdol”, u središtu mjesta.  Članovi lovačkog društva “Vepar” gospodare bogatim lovištem josipdolskog kraja. Aktivni su  članovi biciklističkog kluba Kotač, koji organiziraju biciklističke ture sve do mora.

Kulturno umjetničko društvo “Gradina” iz Modruša nositelj je kulturne i narodne tradicije ovog kraja. Posjetite nas i uživajte u zelenim dolinama Josipdola, pitomim šumama  ili pak u bogatoj gastronomskoj ponudi naših restorana i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U Josipdolu ćete se zasigurno zadržati ako ste strastveni ljubitelj lova, prirodne ljepote i ako želite otkriti gotovo mitski grad Modruš koji krije mnoge  tajne prouhujalih  vremena.

I zato zastanite, siđite sa auto ceste i dođite u Josipdol.

Dobro došli !

Share Button