Kulturna baština

MODRUŠKI URBAR

urbarModruški urbar iz godine 1486. važan je hrvatski pravni dokument, izvorno pisan glagoljicom, ali sačuvan u dva latinična prijepisa iz 16. i 17. stoljeća. Uz Poljički statut, ovo je jedan od najznačajnijih pravnih dokumenata toga vremena. U hrvatskoj povijesti značajniji je samo Vinodolski zakonik iz 13. stoljeća.

Nalog za pisanje Modruškog urbara dao je Bernardin Frankopan Modruški, koji je bio poznat po svojoj osobitoj učenosti, a napisali su ga njegovi pisari Martin Oštreharić i Ivan Klinčić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUrbari su bili kodeksi pravnih i društvenih normi s kojima su se uređivali odnosi između feudalaca i kmetova, ali i drugi oblici tadašnjeg života. Za razliku od većine hrvatskih urbara, ovaj spada u grupu registara. U njemu je važna povijesna građa za upoznavanje tadašnjih društvenih prilika, pučke kulture i ostalih vidova narodnog života a također donosi popis svih sela Modruške županije, označeni svi posjedi i kmetovi, te navedene dužnosti kmetova prema Frankopanima.
Mnoga od tih sela su nestala, za neka se i ne zna gdje su bila iako bi se možda mogli pronaći njihovi tragovi. Urbar ima oko 40 stranica i čuva se u karlovačkom povijesnom muzeju.


 

MARMONTOV MOST

2

Prekrasan kameni most preko Zagorske Mrežnice u Oštarijama sagrađen je tijekom francuske vladavine Ilirskim provincijama od 1809. do 1813. godine. U njega je ugrađen kamen oštarske crkve, tada nadaleko poznatog Svetišta Gospe od čudesa koja se nalazi u neposrednoj blizini mosta.

Ime je dobio po Napoleonovom maršalu Augustu Marmontu, upravitelju Ilirskih provincija. Most je s kosim silaznim prilazima dug 92 metara i ima 12 lučnih otvora.

Od 1959. godine pruža se preko suhog korita Zagorske Mrežnice, čija je voda preusmjerena za potrebe hidroelektrane Gojak na Dobri. Obnovljen je nakon domovinskog rata 1998. godine.


KNEŽIĆEVA FONTANA KOD VRELA ROŽIĆ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKnežićeva fontana kod vrela Rožići između Rendulića i Modruša, sagrađena je u obliku obeliska s pripadajućim latinskim natpisom: “ARDUA VIAE IOSEPHINA IMPER. FRANCISCUS SUPERAVIT. GRATI PROCEDITE VIATORES” (strmine Jozefinske ceste svladao je car Franjo. Prolazite, zahvalni putnici).

Ovaj obelisk postavljen je u vrijeme rekonstrukcije ceste, prije godine 1835., za vladavine Franje I. (car Franjo I. vladao je od 1792. do 1835., a poslije njega Ferdinand od 1835. do 1848.).

Fontana Rožići je u nizu pratećih objekata – mostova, fontana, sunčanih satova, natpisa koji u cjelini s Jozefinskom cestom predstavljaju vrhunsko i unikatno djelo cestogradnje 18. i 19. stoljeća. Nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno dobro. Zdenac Rožići, omogućava i dan-danas osvježenje bistrom i hladom planinskom vodom.


IZVOR PEĆNIK

DSC_0324Vodosprema stara 133 godine dio je bogate baštine Josipdola. Na brdu Treskavac, iznad starog dijela Carevog polja nalazi se izvor i Vodosprema koja datira još iz 1880. godine.

O njoj nema puno pisanih tragova, stoga se samo može zaključiti da je sagrađena za vrijeme francuske vladavine, a dokaz je da je vodovod na ovom području postojao još prije 133 godine.


 

Share Button