Arheološko nalazište

METULUM –DREVNI GRAD ILIRA   

Ilirsko pleme Japodi  – starosjedioci prije dolaska Rimljana i Hrvata

DSC_0324Viničica – brežuljak iznad Josipdola, jedno je od najznačajnijih arheoloških  nalazišta japodske kulture na području Hrvatske. Rimski izvori govore da je upravo na Viničici bio smješten najveći i glavni japodski grad, Metulum.

Posebno je zanimljiv detalj zbog kojeg je ovaj lokalitet značajan, a to je da je za vrijeme opsade Metuluma, bio ranjen rimski vojskovođa Oktavijan.

Na temelju Oktavijanovih memoara znamo da je on tom prilikom bio ranjen, a njegova vojska je bila pred povlačenjem. Tada je, stoji u zapisu, Oktavijan okrvavljen krenuo prema zidinama, a svi njegovi vojnici za njim. Branitelji Metuluma pred tom su navalom Rimljana počinili masovno samoubojstvo, a žene i djeca su skakali u vatru, kako ne bi Rimljanima pali živi u ruke i bili bačeni u roblje. Svo stanovništvo drevnog Metuluma nestalo je u plamenu ili u borbi, a grad je do temelja razoren. Po osvajanju Metuluma, rimskoj vlasti pokorili su se i preostali Japodi, a njihova je zemlja postala dijelom rimske provincije Ilirika.

metulumBrojni nalazi i istraživanje potvrđuju ove navode, od trostrukih bedema koji okružuju lokalitet do brojnih oruđa i oružja koji potvrđuju prisutnost Japoda i Rimljana na ovim prostorima.

Tragična sudbina Metuluma odjeknula je u čitavom Rimskom carstvu, a po junaštvu branitelja i naroda ide uz bok posljednjoj židovskoj utvrdi – Masadi.

Legenda kaže da je rimski vojskovođa Oktavijan upravo zahvaljujući osvajanju Metuluma postao prvi rimski car August.

Arheološko nalazište Viničica nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao preventivno zaštićeno kulturno dobro.


Share Button