Josipdolske “Katarine” na proslavi Sv. Katarine u Gorgonzoli 

Produljivanje prijateljsva između žitelja općine  Josipdol i grada Gorgonzola

Ispred ulaza u kaštel Milana 9

Ispred ulaza u kaštel Milana 

Petero članica Ženske udruge “Katarine” iz Josipdola, predsjednik Općinskog vijeća Josipdola Zdravko Jandrlić i župnik oštarski i cerovački Ante Luketić sudjelovali su od 27. do 29. studenog na proslavi blagdana svete Katarine u gradu Gorgonzola u Italiji. Predstavnice “Katarine” na svečanosti bile su predsjednica Udruge Zorica Marina Jandrlić i četiri aktivne članice: Mare Šegan, Anka Bokulić, Barbara Poljak i povratnica iz Milana Vesna Luketić. Izaslanstvo je u Gorgonzolu, koja se nalazi nedaleko Milana, putovalo vozilom DVD-a Josipdol.

Prijateljstvo žitelja ogulinskog kraja i Milana započelo je 1969. godine. Stotinjak iseljenika u Milano i okolne općine nije izgubilo sponu s rodnim krajem. Tijekom proteklog desetljeća povezanost je umrežena kroz duhovne, kulturne, ekonomske, sportske i druge sadržaje. Novi poticaj produbljivanju prijateljstva između žitelja općine Josipdol i grada Gorgonzola bio je poziv Ženskoj udrugi “Katarine” da svoje rukotvorine izloži na sajmu u Gorgonzoli tijekom protekloga vikenda.

Na prijemu kod konzulice gđe Ive Pavić 1

Na prijemu kod konzulice gđe Ive Pavić 

Dobrodošlicu u Gorgonzoli pripremili su iseljenici Bernarda i Vlado Belančić iz Josipdolskog Čakovca, Tatjana Belančić i Ivica Badanjak iz Oštarija, Nikolina i Dražen Škegro iz Senja, Višnja i Ivan Luketić iz Ogulinskog Zagorja te dvadesetak obitelji hrvatskih iseljenika koji žive i rade u Milanu: Badanjak, Bertović, Cindrić, Dadasović, Jukić, Luketić, Marin i Salopek.

Osim za predstavljanje rukotvorina na sajmenom štandu, boravak josipdolskog izaslanstva u Gorgonzoli iskorišten je za nekoliko susreta i razgovora koji su ponudili nove zamisli, ali i mogućnosti njihovog ostvarenja tijekom narednih mjeseci. Izaslanstvo je u petak uvečer ugostila, u svojem obiteljskom domu u naselju Capiago Intimiano, predsjednica Hrvatske zajednice u Italiji Snježana Hefti.

Milano katedrala Duomo 9

Milano katedrala Duomo 

Tijekom subotnjeg dopodneva delegacija je posjetila poznato Katoličko sveučilište sveti Ambrozije, na kojem je studij završila Nikolina Belančić. Tu je održan jednosatni radni sastanak o mogućoj daljnjoj znanstveno-kulturnoj suradnji. Uslijedio je prijem u prostoru Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu. Generalnu konzulicu Ivu Pavić predsjednica ŽUK-a obavijestila je o dosadašnjim devetomjesečnim aktivnostima Udruge, predsjednik Općinskog vijeća o potencijalima Općine Josipdol, a župnik o duhovno-kulturnom glagoljaškom nasljeđu Modruša. Tijekom ugodnog razgovora razmotreni su i daljnji koraci u jačanju suradnje milanskih iseljenika s Domovinom. Subota je iskorištena i za upoznavanje duhovne i svjetovne jezgre Milana – katedrale (tal. Duomo) i dvorca obitelji Sforza (tal. Castello Sforzesco).

Don Carlo 3

Don Carlo

Nedjelja je donijela misni susret s vjernicima u župnoj crkvi SS. MM. Protaso e Gervaso. Dobrošlicu je uputio don Carlo, voditelj oratorija koji je s Markom Marchesijem organizirao biciklijadu 2013. godine iz Oštarija do Gorgonzole u spomen na 1700 godina Milanskog edikta, uredbe kojom je dokinut progon kršćana i kojom su zajamčene vjerske slobode u Rimskom carstvu.

“Na misi smo u radosnom slavlju zahvaljivali Bogu za doživljeno zajedništvo te upućivali molitve svetoj Katarini neka nas i dalje prati svojim zagovorom.”, opisuje ovo bogato duhovno iskustvo predsjednica Ženske udruge “Katarine” Zorica Marina Jandrlić. Za duhovno povezivanje Gorgonzole i oštarskog svetišta zaslužna je i Mare Vezzoli iz Šibenika, koja od mladosti živi u Gorgonzoli i pomaže kao župna tajnica župniku don Ambrosiu koji je s radošću podržao inicijativu ŽUK-a oko nabavke zvona za kapelu svete Katarine na Viničici.

razgovor s gradonačelniko Gorgonzole gosp.angelo Stucchi

razgovor s gradonačelniko Gorgonzole gosp.angelo Stucchi

Dobrodošlicu izaslanstvu uputio je i gradonačelnik Gorgonzole Angelo Stucchi, koji je u lipnju ove godine prilikom održavanja sajma EXPO u Milanu pozvao predstavnike Josipdola na slavlje svete Katarine i svečanost povodom Dana Grada. Posjetivši štand Ženske udruge “Katarine”, zadržao se u ugodnom druženju i plodonosnom razgovoru s članicama Udruge, kušajući josipdolski dimljeni sir i razne aperitive.

Obiteljsko zajedništvo za nedjeljnim ručkom upriličila je Nada Luketić u svojem restoranu L’Aragosta. Nakon ukusne i obilne okrijepe uslijedio je dirljivi rastanak s domaćinima, uz radosna i ispunjena srca zbog predivne i poučne trodnevne posjete. Na put povratka u ogulinski kraj izaslanstvo je krenulo nakon mise zornice, a večernja vožnja protekla je u razmjeni ugodnih utisaka, ali i planiranju novih aktivnosti za dobrobit  žitelja općine Josipdol.

 

 

Share Button