Vrijedne članice udruge“Katarine” Josipdol gostuju u talijanskoj Gorgonzoli 

Screenshot_19Ženska udruga “Katarine” Josipdol sudjelovat će u svečanosti povodom blagdana svete Katarine u gradu Gorgonzola u Italiji, od 27. do 30. studenog ove godine. U Gorgonzoli, 20-ak kilometara udaljenoj od Milana, boravit će na poziv tamošnje Hrvatske zajednice čije je sjedište u Milanu. Zajednica je za poslanstvo udruge “Katarine” osigurala smještaj i hranu, posebice zalaganjem članice Upravnog odbora Bernardice Belančić.

Organizator proštenja, župnik don Ambrogio, osigurao je prostor na kojem će tijekom svečanosti udruga “Katarine” izložiti predmete koje su ručno izradile članice Udruge. Prihod od njihove prodaje u cijelosti će biti namijenjen dobrotvornim nastojanjima i radu udruge “Katarine”. Po povratku, članice udruge ponijet će u Josipdol i paket humanitarne pomoći prikupljen zalaganjem Hrvatske zajednice u Italiji.

Hrvatska zajednica u Italiji dogovorila je i nastupni posjet izaslanstva udruge “Katarine” kod gradonačelnika Gorgonzole, kao i kod generalne konzulice Republike Hrvatske u Milanu.

I domaćini i gosti uvjereni su da će sudjelovanje članica Ženske udruge “Katarine” u svečanosti proštenja doprinijeti razvijanju prijateljstva i turizma među stanovnicima općine Josipdol i grada Gorgonzole.

Sveta Kate zbrda Viničice čuvaj narod cile okolice!

Screenshot_18Ženska udruga “Katarine” Josipdol osnovana je 28. ožujka 2015. godine. Predsjednica udruge je Zorica Marina Jandrlić. Temelj osnivanja Udruge je zajedništvo na kojem zasnivaju svoja druženja i rad za opće dobro. Ime su preuzele kao zagovor na sv. Katarinu koju osobito štuje vjernički narod josipdolskog kraja. Temelji kapelice sv. Katarine na brdu Viničici potiču još iz predturskog doba a narod ovog kraja  stoljećima,  nakon svakog  rušenja i agresije ponovno izgrađuje svoje malo svetište na istom mjestu. Natpis na barjaku “Sveta Kate zbrda Viničice čuvaj narod cile okolice”, pokazuje koliko je i kako puno znači  ova Kapelica i Sv. Katarina za naše vjernike.

Uz  posebnu posvećenos volontiranju i humanitarnom radu “Katarine” žele  vratiti istinske vrijednosti  tradicije, kulture i povijesti. To čine  kroz rukotvorine i narodne običaje, kao i u sprezi sa suvremenim izričajima kroz razne radionice: etno (heklanje, pletenje, predenje…), dekupaž (salvetna tehnika, izrada nakita i raznih ukrasa…), pjevačke i dramske skupine.

Podršku radu udruge “Katarine” Josipdol pružaju Općina Josipdol i Turistička zajednica općine Josipdol.

Share Button